Sosialismi on yksi 1800-luvulla syntyneistä aatteista.Se on yhteiskuntajärjestelmä,jossa työväenluokalla työtä tekevillä ihmisillä on valta.Sosialistisia ajatuksia on ollut kautta aikain: Platon,Thomas More ja monet muut ovat kuvailleet ihanteellisia yhteiskuntia. Tietellinen sosialismi syntyi 1800-luvulla ,jolloin teollistuminen loi suuria epäkohtia työväestölle ja yhteiskunnallisille oloille.

Sosialismista on syntynyt useita vääriä käsityksiä.On kuultu väitteitä,jossa sosialismissa olisi kaikki ihmisten yhteisessä omistuksessa. Omaisuus ei sosialistisessa yhteiskunnassa ole yhteisessä omistuksessa. Omaisuus ei sosialistisessa yhteiskunnassa ole yhteistä vain tuotantovälineet ( tehtaat,toimistot,kaupunkien,maa-alueet jne..) ovat yhteisessä omistuksessa. Työväenluokka omistaa tuotantovälineet kollektiivisesti ja päättää niiden käytöstä. Lisäksi sosialismia luullaan tasapalkkaisuuden aatteksi,todellisuudessa sosialismi ei ole sen kannalla,vaikka tuloeroja siinä pienennetäänkin. Sosialismi ei tarkoita suuria veroja koko kansalle,vaan kapitalisteille ja rikkaille (kyseessä on progressiivinen verotus,jossa suurempituloiset maksavat enemmän veroja kuin pienituloiset)

Sosialistinen valtio toimii työväenluokan ehdolla. Työväenluokan lisäksi hallintoon voivat osallistua esim. pienyrittäjät ja pienviljelijät. Talouden suunnitelmallisuus on myös työväenluokan hallinnassa.  Suunnitelmallisuudella ehkäistään markkinoiden aiheuttamat lama-ajat sekä työttömyys ja suunnataan työn tuotot sinne,mihin ihmiset ne todella haluavat sijoittaa: terveyteen,koulutukseen,asumiseen,luonnonsuojeluun. Sosialismi ja kommunismi eivät tarkoita samaa asiaa.Sosialismi on vaihe,josta kehityy pitkän ajan kuluessa kommunismi.

pääsihteeri Jarmo Åsnabrygg