Tutkiessa yhteiskuntakehityksen lakeja ja liikevoimia Marx ja Engels saivat selville, että proletariaatin maailmanhistoriallisena tehtävänä on koko työtätekevän ihmiskunnan vapauttaminen kapitalismin orjuudesta ja uuden, kommunistisen yhteiskunnan luominen. He esittivät tämän suuren edistyksellisen aatteen >> kommunistisen puolueen manifestissa>> laajana kommunistisen puolueen teoreettisena ja käytännöllisenä ohjelmana.

Proletariaatti on esitetty siinä siinä aivan uudella kannalta, joka oli jäänyt koknaan huomaamatta Saint-Simonilta, Fourierilta, Robert Owenilta ynnä muilta aikaisemmin kirjoitelleilta sosialismin utopisten järjestelmien keksijöiltä. Utopistit esittivät proletariaatin vain kärsivänä luokkana, jota kohtaan he koettivat herättää ylestä sääliä.>> Kommumunistisen puolueen manifestissa>> proletariaatti ensi kerran sai nähdä todellisen olemuksensa ja merkityksensä historiassa toimivana luokkana. >> Manifestissa>> osoitettiin, että proletariaatti on sorrettu, porvariston tunnottomasti riistämä luokka, mutta se ei ole avuton ja tahdoton kärsijä, vaan taistelijaluokka, vallankumouksellinen luokka.>> sen Taistelu porvaristoa vastaan alkaa sen olemassaolon ensi hetkestä>>.

>>...Teollisuuden kehittyssä proletariaatti ei kasva vain määrällisesti; se kootaan yhteen suuriksi joukoiksi, sen voima kasvaa ja se tuntte tämän yhä paremmin.>>  Kehittäen työväenluokassa sen kasvavaa voiman tajuntaa>> Manifesti>> osoittaa, ettäproletariaatin heikkous on työläisten hajanaisuudessa ja sen voima on yhteenliittymisesä. Proletariaatin järjestyneisyyden kasvua edistää teollisuuden jatkuva edistys, joka >> asettaa kilpailusta johtuvan työläisten eristäytymisen tillalle heidän vallankumouksellisen yhteenliittymisensä yhdistysten kautta>>. Lopulta yhteiskunnan sisällä tapahtuvat enemmän tai vähemmän verhottu kansalaissota (luokkasota)>> puhkeaa avoimeksi vallankumoukseksi ja proletariaatti pystyttää omana herruutensa kukistamalla väkivaltaisesti porvariston>>.

>>kommunistinen manifestisa>> julistetuila suurilla kumouksellisilla aatteila on ollut tavattoman nostattava vaikutus kansainväliseen proletariaattiin>>. Elämä on täysin vahvistanut, että nämä aatteet heijastavat oikein yhteiskunallisen kehityksen tarpeita.>> Kommunistinen manifesti>> on vuodesta vuoteen ja vuosikymmenestä toiseen herättänyt kaikkien maiden proletaareissa tietoisuutta työväenluokan suuresta historiallisesta kutsumuksesta. Se on kasvattanut heissä vallankumouksellista määrätietoisuutta ja uskoa heidän oman luokkansa voimiin, joka saa voiton taistelussa riistäjäluokkia vastaan.