Me olemme työläisiä eli proletaareja me teemme työtä elääkseemme. Me saamme palkkaa tekemästämme työstä. Mutta usein kuitenkin huomaammek ettei meidän palkkamme riitä elämiseen. Elinkustanukset nousevat  kovaa vauhtia ja tämä tietää työläisille aina vaikeita aikoja. Useimmat ihmiset tekevät työtä matalapalkka-aloilla jossa palkat ovat hyvin pieniä kuten siivousalalla. Nämä ihmiset jotka tekevät työtä tällä alalla eivät kuitenkaan yleensä koskaan nouse puolustamaan etujaan vaan alistuvat usein kohtaloonsa. Mistä sitten johtuu se etteivät he käytä tarpeeksi omaa joukkovoimaansa? Itse olen työskennellyt pitkään siivousalalla ja olen miettinyt tätä asiaa,olen ay-aktiivi ja olen omalta osaltani yrittänyt taistella heidän puolesta kertoen heille mikä on työväenliike ja työväenluokka. Toimin ennen myös varapääluottamusmiehenä. Matalapalkka-alalla olevat ihmiset ovat usein "tiedottomia" se tarkoittaa sitä,että he eivät ymmärä omaa asemaansa ja luokkaansa tässä yhteiskunnassa. He pitävät vaikuttamista liian vaikeana ymmärtää,heillä ei ole työväenliikkeen paloa sydämmessään. On surullista huomata se ettei kaikilla ole iitarkkaa tietoa työväenliikkeestä tai edes ammattiliitosta.

Itseäni hämmästytti kerran kun työpaikallani oli nuori opiskeleva mies joka teki siivoustyötä tilapäisesti,kun puhuin hänelle kuinka tärkeää työntekijän on kuulua ammattiliittoon ja kerroin millaista ay toiminta on niin hän esitti kysymyksen " mikä on ay-liike" tämä esimerkki vain kuvastaa sitä mistä johtuu usein tämä sanomani "tiedottomuus". Näin hataralta pohjalta on turha toivoa sitä,että matalapalkka-alalla olevien ihmisten luokkatietoisuus lisääntyisi. Työväenliike on aina historiansa alusta asti ollut taisteleva liike,vaikka nyt 2010 luvulla tuo taisteluhenki on hiipunut.Miksi näin on käynyt,nykyään elämme valtavassa tietoyhteiskunnassa jossa kaikki asiat voidaan hoitaa vain napin painalluksella. Meitä ympäröi valtava määrä erillaisia tiedotusvälineitä kuten televisio,internet radio älypuhelimet ja lehdet. Valtaa käyttävät ovat huomanneet tämän hyvänä keinona manipuloida kansaa ja silloin luokkatietoisuus ei saavuta ihmisiä. Me muistamme kun suomea oltiin viemässä EU.hun kuinka kansalle luvattiin kaikea hyvää mutta miten on käynyt meille luvattiin,että meidän oma raha markka säilyy se oli valetta meille tuli euro. Meille luvattiin kuinka suur-yhtiöt investoivat suomeen ja saame lisää työpaikkoja. Tosiasiassa saamme nähdä kuinka kuinka työpaikat katoavat, saamme lähes päivittäin lukea kuinka useita tehtaita lopetetaan tai ne muuttavat halvantyön maihin.Markkinataloudesta on tullut hyvin voimakas ase työläisiä vastaan.Ihmisiin tämä on vaikuttanut niin ,että he ovat menettäneet uskonsa omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Kuitenkin olemme edelleen työläisiä proletariaatteja miten me voisimme nousta miten miten voisimme nousta vastarintaan? Luokkatietoisuuden lisääminen on ase kapitalisteja vastaan ilman tuota ei kukaan puolusta työläisiä ja matalapalkka-alalla olevia ihmisiä.    ( jatkuu)

pääsihteeri Jarmo Åsnabrygg