Proletariaatin dikatatuuri on Marxilaisen liikkeen käsite jolla viitataan kommunistista yhteiskuntaa edeltävään siirtymävaiheeseen jossa valtio on työväenluokan ( eli proletariaatin) hallitsema. Käsitteen ottivat ensi kertaa ranskalaiset sosialistit 1840 luvulla.

Karl Marx puhui proletariaatin diktatuurista erityisesti vuonna 1875 kirjoittamassaan kritiikissä Gothan ohjelman arvostelua. Proletariaatin diktatuuri on Marxille erottamattomasti valtioon kapitalistisessa yhteiskunnassa valtionkin porvariston  luokkaherruuden väline. Vastaavasti sosialismiin/kommunismiin siirryttäessä on työväenluokan tehtävänä on kaataa porvarillinen valtio,joka on korvattava työläisten vallalla eli proletariaatin diktatuurilla.

Proletariaatin diktatuuri ei ole Marxin käsiteistössä varsinaisesti viitannut diktatuuriin sanan varsinaisessa merkityksessä. Malliksi diktatuurilleen Marx julisti Pariisin kommuunin jonka johdossa oli paikallisesti eli demokraatisesti vaaleilla valittu työläisneuvosto.

Myös monet kommunistiset puolueet kuten Suomen kommunistinen puolue (SKP) luopuivat käsitteen käytöstä pitäessään sitä harhaan johtavana.SKP.ssä virisi asiasta keskustelua 1960 luvun lopussa jolloin ehdotettiin käsitteen korvaamista sanalla työväenvalta,keskustelu liittyi puolueen alkavaan hajoamiseen luokkatietoiseksi vähemmistöksi ja revisionistiseksi enemmistöksi.

PTAJ.n kanta on selvä proletariaatin diktatuuri on aina proletariaatin diktatuuria aivan kuten Karl Marx aikoinaan sen ilmaisi. Jos PTAJ lähtisi muuttamaan sitä mitä Karl Marx kirjoitti se olisi ensi askel kohti revisionismia. PTAJ on ja pysyy aina puhtaasti Marxilais-Lenininläisenä järjestönä eikä lähde revisionismin tielle

 

                          ELÄKÖÖN PROLETARIAATIN DIKTATUURI!