Kapitalistisen tuotannon tavoitteena on liikevoiton saaminen. Tämän tai tuon lajin tuotteiden tuotanto sinänsä kiinnostaa kapitalistia varsin vähän. Vielä vähemmän häntä kiinnostaa kysymys siitä, tulevatko yhteiskunnan kaikkien jäsenten tarpeet tyydytetyiksi. Kapitalistia askarruttaa itse asiassa vain se, miten jokin tavaran tuottaminen voidaan tehdä voitonsaanin lähteeksi.

Tuotantovälineiden siirtyminen yhteiskunnan omistukseen muuttaa perinpohjin tuotannon liikkeellepanevat vaikuttimet ja tavoitteen.  Sosialismin vallitessa tuotantoälineet kuuluvat työtätekeville, heidän yhteiskunnalleen, ja selvää on, että työtätekevät eivät voi riistää itseään.  Täällä ei siis myöskään ole riiston tulosta- lisäarvoa.  Nyt, kuten osoitti,, lisätuotos ei mene omistajien luokalle, vaan kaikille työtätekeville ja ainoastaan heille".

Koko yhteiskunnallinen tuote, joka sosialistisessa taloudessa vuosittain valmistetaan, kuuluu sille, joka omistaa tuotantovälineet- yhteiskunnalle, ts. työtätekeville, koko kansan yhtenäisenä tuotannollisena kollektiivina katsottuna.  Kuten tuonnempana osoitetaan, tämä yhteinen vuosotuote ei voi tulla käytetyksi muutoin kuin työtätekevien omien tarpeiden- suoranaisten tai välillisten - tydyttämiseen.

Työtätekevillä, jotka ovat valloittaneet valtiovallan ja järjestäneet yhteiskunnallisen tuotannon, ei voi olla muuta tavoitetta työlleen, kuin yhteskunnallisten ja henkilökohtaisten tarpettensa tyydyttäminen.  Nyt ei ole ketään tuottajan  ja hänen työnsä tuloksen välissä- ei kapitalistia, ei kauppiasta eikä koronkiskuria.

Kaikki mikä yhteiskunnallisissa tuotantolaitoksissa valmistetaan, kuuluu tuottajille itselleen. siinä on uuden tuotanto-ja jakotavan olemus. Tästä syystä on ymmärrettävää, että työtätekevät pyrkivät alituisesti lisämään aineellisten hyödykkeiden tuotantoa, sillä saavathan he itse työnsä hedelmät.

Näin ollen sosialistisen tuotannon tavoite johtuu sen omasta olemuksesta. Lenin määritteli tämän tavoitteen,, yhteiskunnallistuotannolisen prosessin suunnitelmalliseksi järjestämiseksi yhteiskunnan kaikkien jäsenten hyvinvoinnin ja kaikinpuolisen kehityksen turvaamiseksi ."

Tällöin on otettava huomioon, että ihmisten tarpeet ja heidän elintasonsa eivät ole mitään jähmettynyttä ja liikkumatonta. Ne eivät voi olla muuttumatta, sillä yhteiskunnallisen rikkauden ja kultuurin kehittyessä kasvavat ihmisten niin aineelliset kuin henkisetkin vaatimukset, ilmaantuu uusia tarpeita. Yhteiskunnan tehtävänä sosialismin vallitessa onkin kaikkien jäsentensä alituisesti kasvavien aineellisten ja sivistyksellisten tarpeiden yhä täydellisempi tyydyttäminen.

KAIKKIEN MAIDEN PROLETAARIT, LIITTYKÄÄ YHTEEN !

Punakaarti työväenaatteellinen järjestö ry on marxilais-leniniläinen kommunistinen vallankumouksellinen järjestö.

A. Tammi