Silloin tällöin joku toteaa, että Suomen hulluina vuosina 80 - luvulla vallitsi markkinatalous ja työttömyysprosentti oli lähellä nollaa. Proletariaatin ostovoima oli hyvä ..jne. Tuolloin pohjoismaisissa kapitalistisissa maissa proletariaatilla oli korkeampi elintaso kuin sosialistisissa maissa. Mistä tämä johtui ja onko kapitalismin tavoite proletariaatin hyvinvointi ?

Menneinä hyvinä vuosina maassamme oli enemmän työpaikkoja kuin työvoimaa, mikä tarkoittaa sitä, että kapitalisti joutui kilpailemaan muita kapitalisteja vastaan saadakseen henkilökuntaa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kapitalisti joutui maksamaan hyvää palkkaa palkolliselle tai palkollinen meni muualle töihin, valinnanvaraa oli. Palkat siis ylittivät monilla aloilla tes taullukkopalkat mennen tullen.

Koska palkolliseilla oli hyvä palkka heillä oli hyvä ostovoima. Kun kaikki rahat eivät kuluneet asumismenoihin ja ruokakauppaan, niin pystyi ostamaan hyödykkeitä ja palveluita. Jonka seurauksena syntyi yrityksiä jotka tuottivat näitä palveluita ja hyödykkeitä. Yritysten lisääntyminen loi uusia työpaikkoja ja kansa voi hyvin.

Omistavan luokan tavoite ei ole proletariaatin hyvinvointi, vaan kapitalismin tavoite on kapitalistin rajaton voiton tavoittelu, joka tapahtuu maksimoimalla tuotanto ja minimoimalla kustannukset, etenkin palkkakustannukset. 80 - luvun markkinataloudessa oli mahdotonta polkea palkkoja alas, joten asialle täytyi tehdä jotain, jotta omistava luokka olisi tyytyväinen. 90 - luvulle tultaessa täystyöllisyys räjähti hetkessä yli 20 prosenttiin. Eliitti syytti proletariaattia työn vieroksumisesta. Voidaan kysyä miksi puoli miljoonaa proletariaattia alkoi yhtä äkkiä vieroksua työntekemistä, monet vuosien ja vuosikymmenien työkokemuksen jälkeen. Todelliset suurtyöttömyyden syypäät ovat kapitalistit, he siirsivät tuotannon halpatuotanto maihin ja toivat halpatyövoiman Suomeen. Työnarkkinoiden työpaikka / työvoima suhde kääntyi ylösalaisin. Nyt työvoimaa oli enemmän kuin työpaikkoja, jolloin kapitalistit eivät kilpailleet työvoimasta keskenään, vaan työvoima kilpaili ( ja kilpailee edelleen ) keskenään työpaikoista. Tämä on kapitalismin tavoite ja unelma. Omistavan luokan vaurastuminen proletariaatin kustannuksella.

Nyky Suomessa valtaosalla proletariaateista kaikki palkat, eläkkeet tai sosiaalituet menevät asumismenoihin ja ruokakauppaan. Jonka seurauksena  ei ole rahaa hyödykkeisiinja palveluihin joka aiheuttaa konkursseja niitä tuottaville yrityksille ja kilometritehdasta palkollisille. Tästä voimme " kiittää " markkinataloutta, tai voimme vallankumouksella ottaa vallan kansalle.

 

Joda