Matalapalkka-aloilla olevat ihmiset ovat usein henkisesti niin väsyneitä etteivät jaksa aina nousta puolustamaan omia etujaan vaan tyytyvät kohtaloonsa. Kapitalistinen yhteiskunta on aina ollut vain rikkaiden etuja ajava järjestelmä,sen sijaan köyhiä on aina vain käytetty hyväksi ja riistetty sekä teetetty heillä raskasta ruumillista työtä josta on maksettu hyvin huonoa palkkaa. Ruumiillista työtä tekeviä on usein halveksittu alampiarvoisina ihmisinä jotka ovat joidenkin mielestä niin henkisesti jälkeen jääneitä etteivät pysty tekemään muuta työtä. Joillekin korkeakoulutus on elämän päämäärä sekä oman statuksen eli aseman esille tuominen olla toisten yläpuolella ja näin halveksia ruumillista työtä tekeviä. Kuitenkin yhteiskunta ei pyörisi jollei olisi ruumillisen työtätekijöitä. Ei ole ihme ,että ruumillista työtä tekevät usein masentuvat kun he kohtaavat tälläistä kohtelua. Kuinka voimmekaan nähdä miten onkaan köyhä ja pienipalkkainen ihminen  markkinavoimien puristuksessa.

Kun sata vuotta sitten ruumillisen työntekijät tekivät työtä ei ollut silloin vielä minkäänlaista nykyajan tietoyhteiskuntaa ei ollut internettiä ei tietokoneita eikä kännyköitä vaan silloin tehtiin raskasta ja raakaa ruumillista työtä. Vaikka ruumillinen työ on jonkin verran keventynyt tietotekniikan myötä jatkuu edelleen nykyäänkin sama riisto työläisiä kohtaan. Ruumillisen työntekijä on aina ollut ja on matalapalkka-ala. Kapitalisti on aina vain saanut itselleen hyödyn työntekijän tekemästä työstä eli ns lisäarvon.

Kaupanalalla työläisten riisto on myös hyvin yleistä kuten julkisuudesakin on tullut esille suuri saksalainen  kauppaketju Lidl joka omalla salaperäisyydellään on riistänyt työntekijöitään omilla oudoilla säännöillään se vaatii työntekijöitään noudattamaan sen omia laatimiaan sääntöjään. Esimerkkinä mm nais-myyjien on pidettävä merkkiä siitä kun heillä on kuukautiset. Työntekijöiden riisto jatkuu vielä 2010 luvullakin. Myös kaupanala on matalapalkka-ala jossa tehdään paljon osa-aika työtä,myyjät ovat myöskin henkisesti lujilla.

Toinen kaupanalan ammattikunta videoliikkeiden työntekijät joutuvat myöskin lujille koska alalla ei tahdo millään tulla kunnollista työehtosopimusta vaan työnantaja laatii itse ns. keltaisen työehtosopimuksen jolla ei ole mitään tekemistä normaalin työehtosopimuksen kanssa. Tuossa keltaisessa työehtosopimuksessa kaikki työntekijöiden edut ovat paljon huononpia kuin normaalissa työehtosopimuksessa.Palkka on paljon alle normaalin kaupanalan työehtosopimuksen ja mitään ilta tai muita lisiä ei makseta. Tälläisiä keltaisia työehtosopimuksia tehtiin ennen paljon eri sotilasdiktauureissa kuten Francon ajan Espanjassa.Kuitenkin jotkut työntekijät videoliikkeissä ovat nousseet tälläistä työnantajan mielivaltaa vastaan ja ovat liittyneet ammattiliittoon.Työnantaja on tämän vuoksi antanut joillekin työntekijöille potkut,mutta ammattiliitto on auttanut työntekijöitä ja työntekijät ovat saaneet rahallisen korvauksen laittomista irtisanomisista.

pääsihteeri Jarmo Åsnabrygg