Elämme luokkayhteiskunnassa jonka varallisuutta ei ole jaettu tasaisesti sen jäsenten kesken.Toisaalta Suomen varallisuus on nimenomaan myös suomalaisten omalla työllään tuottamaa. Voitot kerää silti kapitalisti. Kapitalistinen yhteiskunta jakautuu siis työläisiin ja porvaristoon. Porvaristo hankkii varallisuutensa teettämällä sen työläisillä. Työläiset sitä vastoin eivät omista mitään vaan joutuvat myymään työvoimansa porvareille pysyääkseen hengissä. Joissakin maissa kuten suomessa kaikkien työtä ei tarvita niinpä heidät tuomitaan työttömyyteen.

Työläinen tekee voittoa kapitalistille kun työläinen myy itseään työnantajalle hän ei myy mitä tuottaa vaan vuokraa tuotantokykyään,työvoimaansa. Työnantaja ei maksa työläiselle kahdeksan tunnin työn tuloksista vaan vain vuokran kahdeksan tuntia käyttämästään työvoimasta,kahdeksan tunnin työllä tuotettu tuote on huomattavasti arvokkaampaa kuin maksettu palkka eihän voittoa tuottamatonta työläistä kannata palkata. Voitto tulee tästä maksamattomasta työstä,niinpä palkan ja tuotetun arvon välistä eroa kutsutaan lisäarvoksi. Lisäarvo on siis voitto joka menee työnantajalle. Hän ostaa työvoiman tiettyyn hintaan ja myy tuoteitta korkempaan hintaan erotuksn eli lisäarvon hän pitää itse.

Hinnat alas voitot ylös kapitalistit pyrkivät aina maksimoimaan voittonsa tuottamalla halvemalla nopeammin ja enemmän kun työn tuottavuus kasvaa hyödyn siitä saa suurpääoma. Pääomien kasaaminen ja kansan enemmistön ostovoiman rajoittaminen johtavat toistuvasti liikakasaantumiseen ja kriiseihin. Kun taloutta ei jaa ihmisten tarpeet vaan lisäarvon anastaminen kehittyy myös tuotantoa tuotannon vuoksi ja rahan kierrättämistä rahan vuoksi.

pääsihteeri  Jarmo Åsnabrygg