Marx ja Engels ennakoivat, miten kapitalismi synnyttää epätasaisesti kehittyvät maailmanmarkkinat. Pääomalle ominainen pyrkimys mahdollisimman suuren arvonlisäykseen on tämän kehityksen liikkelle paneva voima.

Lenin kirjoittaa, että "jos olisi annettava mahdollisimman lyhyt määritelmä imperialismista,niin pitäisi sanoa, että imperialismi on kapitalismin monopolistinen vaihe"

Lenin esitti imperialismin taloudesta viisi keskeistä tunnusmerkkiä:

- tuottannon ja pääomien keskittyminen, joka on saavuttanut niin korkean kehitysasteen, että se on luonut monopolit,joilla on ratkaiseva osa taloudellisessa elämässä.

- pankkipääoman sulautuminen yhteen teollisuuspääoman kanssa ja finananssiharvainvallan muodostuminen tämän " finanssipääoman" pohjalta.

- pääoman vienti erotukseksi tavarain viennistä, saa erikoisen tärkeän merkityksen.

- muodostuu kapitalistien kansainvälisiä monopoliliittoja,jotka jakavat maailman ja maapallon alueellinen jako suurimpien kapitalistivaltojen kesken on suoritettu loppuun.

Monopolit     

Venäläinen vallankumoksellinen Nikolai Buharin kirjoitti,miten kapitalistit eivät jaa maailmaa henkilökohtaista ilkeydestä,vaan koska taloudellinen keskittyminen pakottaa heidät omaksumaan tuon menetelmän,jotta he saisivat liikevoittoja. 1900-luvun alussa Lenin selitti,että tuotaan nnon huomattavan nopea keskittymisprosessi yhä suurempiin yrityksiin on yksi kapitalismin luonteenomaisempia piirteitä. Kilpailu muuttuu monopoliksi. Kapitalistiset monopolit ovat kapitalistien välisiä sopimuksia ja liittoja, jotka keskittyvät omaan valvontaansa hallitsevan osan koko tuotannosta,luovat näin perustan omalle ylivallalleen ja turvaavat korkeat voitot.

Kapitalismin kehitys on johtanut entistä suurempiin monopoleihin, jotka organisoivat toimintansa globaaissa mittakaavassa. Monopolien ratkaisevaa roolia taloudessa kuvaa se,että 30 suurimman yhtiön osuus maailman osakemarkkinoista on yli 70 prosenttia.

Lähde Avaimia marxilaisuuden opiskeluun