(Ote Leninin kirjasta Valtio ja vallankumous)

 

VALTIO ON SORRETUN LUOKAN RIISTÄMISEN VÄLIKAPPALE

Julkisen vallan veronkanto-oikeuden haltijoina virkamiehet kohoavat siis yhteiskunnan eliminä yhteiskunnan yläpuolelle,Engels kirjoittaa. Se arvonanto jota vapaasti ja auliisti osoitettiin suku (klaani) yhteisön virkaelimille,ei heitä tyydytä sinäkään tapauksessa , että he voisivat sen saavuttaa. Laaditaan erikoisia lakeja virkamiesten pyhyydestä ja loukkaamattomuudesta. Viheliäisimmällä poliisimiehellä on enemmän arvovaltaa kuin klaanin edustajilla,mutta vieläpä sivistysvaltion sotilaallisen vallan päämieskin voisi kadehtia klaanin päämiestä sen pakottoman ja kiistattoman kunnioituksen vuoksi, jota tämä nauttii yhteisössä.

Tässä on asetettu kysymys virkamiesten etuoikeutetusta asemasta valtiovallan eliminä.Perusseikaksi on katsottu mikä asettaa heidät yhteiskunnan yläpuolelle? Tuonnempana näemme,miten Pariisin Kommuuni ratkaisi käytännössä tämän teoreettisen kysymyksen vuonna 1871 ja miten Kautsky hämäsi taantumuksellisestivuonna 1912

"Koska valtio on saanut alkunsa siitä,että on pitänyt hillitä vastakkaisia luokkia jakoska se samalla kuitenkin on syntynyt näiden luokkien yhteentörmäyksissä,se on säännölliseti mahtavimman taloudellisesti hallitsevan luokan valtio jonka avulla tämä luokka muodostuu myös poliittisesti hallitsevaksi luokaksi ja josta se saa uuden välikappaleen sorretun luokan lannistamiseksi. Eivät ainostaan vanhan ajan valtio ja feodaalinen valtio olleet elimiä orjien ja maaorjien riistämistä varten,vaan myös nykyaikainen parlamentaarinen valtio on pääoman välikappale palkkatyön riistämisessä.

Vielä on pantava merkille,että Engels nimittää yleistä äänioikeutta aivan selvästi porvariston välikappaleeksi. Ottaen ilmeisesti huomioon Saksan sosialidemokratian pitkäaikaisen kokemuksen hän sanoo  "työväenluokan kypsyyden mittari sen enempää se ei voi olla eikä tule koskaan olemaan nykyisessä valtiossa"