Luokkatietoisuuden herättämiseen liittyy myös taistelu, luokkataistelu. Ilman tuota taistelua mikään ei muutu. Marx kirjoitti aikoinaan kommunistiseen manifestiin.

Koko tähänastisen yhteiskunnan historia on ollut luokkataistelujen historiaa. Vapaa ja Orja, patriisi ja plebeijii,paroni ja maaorja ammattikuntamestari ja kisälli,siis sortaja sorrettu ovat olleet vastakkain,käyneet keskeytymätöntä,milloin avointa taistelua,joka on päättynyt koko yhteiskunnan vallankumoukselliseen uudistamiseen ja taistelevien luokkien yhteiseen häviöön.

Taistelulla on aina ollut suuri merkitys koko työväenliikkeessä. Tiedostaminen tuon taistelun merkityksestä on kaiken lähtökohta työläisille. Koska työläinen elää kapitalistisessa yhteiskunnassa ja jossa markkinatalous on vallassa,kapitalistinen yhteiskunta ajaa aina vain ja ainoastaan omistavan luokan siis kapitalistien etuja. Määrällisesti työläisiä on enemmän kuin valtaapitäviä kapitalisteja. Mistä sittenj johtuu se,että esim täällä suomessa työläiset ja työväenliike on niin heikko se johtuu mm. siitä,että valtaapitävillä kapitalisteilla on takanaan valtio,valtiovalta ei seiso työläisten puolustajana vaan riistäjä kapitalistin.

Marx kirjoitti myös valtiosta kommunistisessa manifestissa seuraavasti.

Nykyajan valtiovalta on vain valiokunta,joka hoitaa koko porvari-luokan yhteisiä asioita.

Marx kirjoittaa valtion olevan "aseistettuja ihmisryhmiä lisäkkeineen" armeija,poliisi,oikeuslaitos,oikeuslaitos ja vankilat" Marx piti myös armeijaa "teurastuslaitoksena"

Kaikki nämä edellä kuvatut asiat korostavat sitä seikkaa kuinka valtio ja kapitalisti omine joukkoineen ovat työväenliikketä vastustava voima. Ne käyvät jatkuvasti työläisten kimppuun kun työläinen huutaa oikeutta,oikeutta palkan korotuksiin niin ahne kapitalisti ,väittää työläisiä ahneeksi kun työläinen pyytää 3.n prosentin palkan korotusta. Sen sijaan kapitalisti on voinut tehdä lähe 100.n prosentin voiton. Tosiasiassa työläiset ovat omalla työllään tehneet kapitalistille tuon lähes 100.n prosentin voiton. Kenelle tuo varallisuuden omistusoikeus todellisuudessa kuuluisi? Se kuuluisi työläiselle. Kapitalisti on kuin rosvo joka varastaa työläisen tekemän työn arvon ,eli lisäarvon josta Marx myös aikoinaan kirjoitti.

Historia todistaa myös sen missä työläiset ovat nousseet vastarintaan kapitalisteja vastaan siellä he ovat tehneet vallankumouksen siellä he ovat saaneet oikeutensa. Mistä sitten lähtee liikkeelle luokkatietoisuuden herättämien se lähtee liikkeelle työläisestä itsestään ja sen kertominen on ensisijaisen tärkeää toisille työläisille se avaa suunnatomat mahdollisuudet työväenliikkeen joukkoheräämiselle. Myös oman sivistystason nostaminen on tärkeää on hyvä lukea työväenluokan aiheisia kirjoja ja oppia uusia asioita työväenluokasta ja näin panna käytäntöön oppimiaan asioita. Kapitalistille on kauhistus kun työläinen oppii ymmärtämään oman luokkatietoisuutensa,kun on tietoinen asioista silloin työväenluokka lähtee liikkeelle suurella joukolla kukistaen riistokapitalistin. Koko maailmassa on paljon työläisiä on kaikissa maissa niin työsuomessa,ruotsissa,norjassa,tanskassa,venäjällä ja yhdysvalloissa. Kaikki työläisiä yhdistää työnteko ja kansainvälisyys kaikki ovat työläistovereita,proletaareja kaikkialla maailmassa. Solidaarisuus on myös työläisten kantava voima yli valtiorajojen kun jonkun maan työläiset ovat menneet lakkoon niin toisen maan työläiset ovat antaneet tukensa lakolle. Tämä on saanut kapitalistit pelkäämään työläisten joukkovoimaa. Tästä johtuen kapitalisti on voinut käyttää väkivaltaa työläisiä kohtaan,se on yrittänyt tukahduttaa työläisten mielenosoituksia ja usuttanut poliisit työläisiä vastaan eli käyttänyt sitä valtiomahtiaan joka on sen ase työläisiä vastaan. Olen itse tehnyt luokkatietoisuuden herättämistä omalla työpaikalani olen kehoittanut muita työläistovereitani liittymään ammattiliittoon.Tälläinen toiminta ja ymmärys ay-liikkeestä on tärkeää työläisille jotta he alkavat ymmärtämään oman luokkatietoisuutensa. On myös kutsuttava työläistovereita ammattiosastojen kokouksiin se myös myöhemmin syventää luokkatietoisuutta. Mitä on luokkatietoisuus,työväenluokka,ja luokkataistelu se on jatkuvaa taistelua kapitalisteja vastaan. Kun työläinen on omalla taistelullaan saanut sen mitä on halunnut vain silloin työväenluokka on murskannut kapitalistisen yhteiskunnan.

pääsihteeri Jarmo Åsnabrygg